Voluntariat comunitari al Centre la Sínia de Calafell

El Centre la Sinia és un projecte innovador de la Fundació Santa Teresa, amb serveis flexibles i integradors basats en un model d’atenció centrat en la persona, que ofereix serveis a la gent gran per fomentar la seva autonomia i benestar i serveis a les persones amb discapacitat i/o en risc d’exclusió social, sota un model de coexistència i sinergies entre col·lectius i col·laboració amb el territori.

El 2022, la Sínia ha donat suport a 45 persones al centre de dia i 55 al centre ocupacional.

Un dels objectius de la Sínia és que les persones siguin agents actius en la participació ciutadana. Durant l’any s’han dut a terme un seguit d’accions de voluntariat comunitari, com ara:

  • El disseny i l’execució de la campanya de difusió al municipi de Calafell per a la protecció de la zona de nidificació del corriol camanegre, en col·laboració amb GEPEC i l’Ajuntament de Calafell.
  • S’ha iniciat una col·laboració amb la protectora d’animals de Cunit, on les persones de Sínia setmanalment passejen gossos, mentre esperen trobar una família d’adopció.
  • S’ha engegat un nou projecte de sensibilització mediambiental , Orbitem amb seny, amb l’objectiu de dur a terme accions contra el canvi climàtic. Aquest projecte està dirigit a totes les persones del municipi de Calafell i compta amb la col·laboració de Greenpeace.
  • Col·laboració amb el projecte singulars de l’Ajuntament de Calafell amb intercanvis d’experiències amb els i les alumnes del curs de socorristes.
  • Col·laboració amb l’IES Camí de Mar en la paradeta d’artesanies de Sant Jordi i Nadal i en la cantada conjunta de Nadales, amb els/les alumnes de la classe de música.
  • Un grup de gent gran, acompanyats per una monitora del servei, participa setmanalment al programa connecta’t, patrocinat per l’Ajuntament de Calafell, per aprendre a fer funcionar els telèfons mòbils.
  • En col·laboració amb l’ABS de Calafell i el programa de salut comunitària, ha engegat un cicle de xerrades i tallers dirigit a famílies, on es tracten temes diversos d’interès i es genera un espai d’acompanyament i suport a les persones cuidadores.
  • En col·laboració amb 2 centres de perruqueria canina, 2 persones del SOI realitzen tasques de suport en la neteja i pentinat de mascotes, per tal de donar resposta a les seves demandes personals i als seus desitjos i interessos.
  • Col·laboració en la capacitació de futurs/es professionals de l’àmbit social, portant a terme el certificat de professionalitat d’atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials i amb la signatura de 13 convenis de pràctiques d’alumnes estudiants del Grau superior d’integració social, Certificats de professionalitat Atenció sociosanitària i Certificat de professionalitat de promoció i intervenció socioeducativa amb persones amb discapacitat.   

També s’han représ activitats com les vacances, les sortides de cap de setmana i les activitats intergeneracionals com els balls de divendres, amb el voluntari Janiro, i amb alguna sortida com la visita al Museu de la vida rural i les eines del camp a l’Espluga de Francolí dins de les activitats del programa apropa cultura.

El voluntariat continua essent un pilar molt important en el nostre dia a dia, actualment comptem amb un total de 22 persones actives que comparteixen els seus coneixements amb nosaltres. Al servei Bon dia participen un total de 32 voluntaris/es que realitzen una trucada diària a 97 persones grans que viuen soles dels municipis de Cunit i Calafell. Des del Programa Calafell t’Acompanya, es cobreixen necessitats bàsiques d’acompanyament a metges, compres i gestions de caràcter ineludible a les persones del Servei Bon Dia. 

“Calafell entre la terra i el mar” és el projecte que s’ha posat en marxa des de la Comunalitat Urbana de Calafell, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels ciutadans, creant serveis i potenciant projectes d’ajuda mútua. 

El CET de jardineria del Centre la Sínia realitza el manteniment de jardins de Calafell des de l’any 1994. Durant l’any s’ha treballat en la millora dels jardins per tal d’aconseguir una major sostenibilitat dels mateixos i s’ha format al personal del CET en la recollida de vessaments de productes químics. També s’ha col·laborat en la capacitació de futurs professionals de jardineria mitjançant conveni de pràctiques amb el PTT d’Auxiliar de Vivers i Jardins de l’Institut la Talaia, a Segur de Calafell.  

I molt més, gràcies a l’impuls de les persones i suport i la col·laboració amb el territori!