Presentació del llibre Flora medicinal del Penedès
Els vendrellencs Maria Pilar López Serra i Francesc Caralt Rafecas han presentat dijous 11d’abril, a la sala d’actes de la Fundació Privada Santa Teresa del Vendrell, la segona edició del llibre ‘Plantes remeieres de camps, vinyes i marges’.
L’obra, que enceta la col·lecció “Flora medicinal del Penedès”, va ser editada per l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos amb motiu de la celebració del Remeiart 2017. El Remeiart és la fira remeiera que s’organitza cada any en aquesta població el tercer diumenge del mes de juny, i reuneix un nombre important d’activitats, de participants i de visitants. El llibre va tenir molt bona acollida i es van exhaurir tots els exemplars en pocs mesos, per la qual cosa l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos ha aprovat fer-ne una segona edició, que és la que es presentarà al Vendrell.
Aquest llibre és un estudi botànic i etnobotànic de 63 plantes silvestres comunes en el paisatge dominant al Penedès: les vinyes, els marges, els camps i els bosquets que hi alternen. S’hi exposen, per una banda, les seves característiques botàniques més destacades i, per l’altra, els usos tradicionals que han tingut i tenen, sigui com a remei, com a aliment o per facilitar la vida domèstica. S’hi esmenten igualment les precaucions que s’hi han d’observar. Cada fitxa acaba amb un breu apunt sobre simbologia o creences populars al voltant de la planta.
Completen el contingut un recull de receptes tradicionals basades en les plantes ressenyades, un calendari de recol·lecció adaptat al clima penedesenc i uns glossaris que afavoreixen la comprensió d’alguns termes tècnics. La identificació de les espècies es facilita amb fotografies de diversos autors que han col·laborat desinteressadament en el projecte.
Malgrat que treballen en camps diversos, els autors dediquen el temps lliure a l’estudi de la flora, especialment la penedesenca. La col·laboració de tots dos ha permès reunir en aquesta obra el resultat de dues investigacions paral·leles, la botànica i l’etnobotànica, que es complementen a l’hora de conèixer millor les plantes de l’entorn.
Els autors
Maria Pilar López Serra és periodista, mestra de català i fitoterapeuta. Treballa d’assessora lingüística i professora de llengua, i destina el temps de lleure a l’estudi i la difusió dels usos de les plantes. És autora de set llibres, quatre dels quals estan relacionats amb l’etnobotànica.
Francesc Caralt Rafecas és enginyer T. de telecomunicació, biòleg i naturòpata. La seva ocupació professional és en el camp de la informàtica i les telecomunicacions, tot i que dedica tot el seu temps lliure a la botànica i a la bioinformàtica. Actualment és president de Flora Catalana, una associació que té com a objecte la difusió del coneixement de la nostra flora i els seus usos.
La Fundació Santa Teresa
La Fundació Privada Santa Teresa del Vendrell és una entitat d’iniciativa social, sense ànim de lucre, que treballa per aconseguir la felicitat de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental de la comarca del Baix Penedès i de les seves famílies, així com també de les persones amb dificultats d’inserció, oferint suports i oportunitats, promovent la seva autonomia i el procés de presa de decisions, dins d’una cultura de la qualitat i de la gestió sostenible.
Material gràfic per descarregar a: https://drive.google.com/open?id=1BxFCtiBi3hYobdwDA82k888dXJdwEqqR
Per ampliar informació sobre aquesta notícia contacteu amb comunicacio@fundacionada.org • 679 14 77 79 • 977 646 456