La Fundació Santa Teresa, entitat rellevant d’Economia Social

La Confederació Empresarial Espanyola de l’Economia Social (CEPES) acaba de presentar l’edició 2022 de l’informe “Empreses rellevants de l’Economia Social”, un model econòmic format per cooperatives, empreses d’inserció, centres especials d’ocupació d’iniciativa social, associacions i fundacions del sector la discapacitat, entre d’altres, on l’eficiència empresarial es combina amb els valors de la solidaritat, la responsabilitat i la cohesió social. Són empreses que competen als mercats internacionals, algunes són líders en el seu sector d’activitat tant a nivell internacional, com estatal com autonòmic o territorial.

Les empreses d’Economia Social són presents a tots els sectors econòmics i tenen una mida molt variada, des de grans grups empresarials fins a microempreses. Un exemple són les entitats Fundalis, la Fundació Santa Teresa, la Fundació Onada, la Fundació Ginac i l’Empresa d’Inserció de les Comarques de Tarragona, a través dels seus Centres Especials de Treball i programes d’Inserció laboral.

Les conclusions principals de l’informe que analitza l’Economia Social a Espanya són:

  • El 2022, l’Economia Social representa el 41,2% del sector de serveis socials.
  • Les cooperatives agroalimentàries representen el 38% de la producció total d’Espanya i tenen 1,1 milions de socis i socis i més de 111.500 llocs de treball directes (21% del total de l’ocupació).
  • Al sector Energètic, les empreses d’Economia Social representen el 10%.
  • El sector industrial de l’Economia Social representa el 8%.
  • El 15% de la població espanyola resideix en habitatges promoguts per cooperatives i el 45% de la promoció immobiliària està a les mans de cooperatives.
  • Al sector de la distribució, més de 3.000 punts de venda corresponen a cooperatives i empreses socials.
  • Les cooperatives d’ensenyament són presents com a més de 560 col·legis, centres de secundària i universitats, formant gairebé 300.000 alumnes i comptant amb més de 15.000 socis docents (24,3% de l’ensenyament concertat).
  • Al sector d’activitats culturals i recreatives, suposa el 31,7%.

Totes aquestes entitats conformen un model empresarial i econòmic on les persones prevalen per sobre del capital, on els beneficis es redistribueixen entre les persones col·lectivament o per al compliment del seu fi social, o bé reinverteixen per continuar creixent i creant ocupació.

Podeu consultar l’informe complet a https://www.cepes.es/files/publicaciones/135.pdf