La nova pandèmia: covid i salut mental

Estem farts del coronavirus.

Després d’un any de la pandèmia, seguim amb un alt risc de contagi, amb les mesures de protecció i confinament que limiten la nostra activitat i la relació amb amics i familiars, amb un volum constant d’informació i desinformació al carrer, a la premsa i a les xarxes socials… Tot això està afectant a la nostra salut mental, arribant a sentir tristor, irritabilitat, fatiga, manca de motivació, dificultats d’atenció, concentració i memòria, falta de son, malestar físic, i fins i tot trastorns com l’ansietat o la depressió.Els problemes mèdics i sanitaris, l’aïllament social, la dificultat per conciliar i els problemes laborals derivats de la covid-19 han desencadenat una nova pandèmia, la de la salut mental. La manca de recursos en aquestes especialitats mèdiques i la manca de professionals en el sistema públic sanitari, segons el president de la Confederación Española de Salud Mental, “és alarmant: hi ha 4 psicòlegs per cada 100.000 habitants, quan en els països del nostre entorn hi ha 18 per cada 100.000 (…). En aquest moment cal salvar vides, però de la salut mental també ens hem d’ocupar”.

A banda del suport públic, cal que les persones també ens cuidem nosaltres mateixes i les unes a les altres, que mantinguem el contacte amb el nostre cercle de confiança, compartim les nostres preocupacions i demanem ajuda si cal, que intentem fer activitat física i tenir bons hàbits de son i alimentació, i que dediquem temps a relaxar-nos, a fer activitats amb les que gaudim i a tenir cura de les persones més vulnerables del nostre entorn.

Segons el portal SOM Salut Mental, “la fatiga pandèmica afecta la població en general, però pot aparèixer de manera més evident entre els grups més vulnerables“, com les persones amb discapacitat, gent gran, persones que viuen soles o que tenen altres problemes de salut, que poden experimentar nivells més alts d’angoixa que repercuteixen en la seva salut física. Els joves són també un col·lectiu especialment vulnerable als problemes mentals associats a la pandèmia, ja que sumen el tancament d’escoles, limitacions socials i incertesa laboral.

Per gestionar aquesta situació, Metges Sense Fronteres llança algunes recomanacions com mantenir les rutines i un horari de son constant, o reduir el temps veient “notícies” en xarxes socials, consultar i contrastar les fonts d’informació i no viralizar possibles falses notícies.